Grubość dna w patelni

Czy kupując patelnię, którą ostatnimi czasy używałaś, zastanawiałaś się nad grubością jej dna?

Rozważałaś czy wybrać tę z grubym dnem, czy też bardziej odpowiednia będzie ta, która posiada dno cienkie? Zapewne zdecydowana większość odpowie, że nie. Wiele osób, które obecnie czytają ten tekst nawet nie zdawała sobie sprawy z tego, że istnieją patelnie z różną grubością dna… Dlatego bardzo dobrze, że trafiłaś na ten artykuł i będziesz mogła nadrobić informacyjne zaległości. Dzięki temu wybierając nową patelnię będziesz wiedziała na co zwrócić uwagę i jaki wpływ na smażenie ma grubość dna patelni.

Grubość dna patelni jest istotna niezależnie od rodzaju kuchenki, na której ją używamy, ale w przypadku kuchenek indukcyjnych przybiera to na sile. Wówczas najlepiej sprawdzają się te patelnie, które posiadają co najmniej dwie warstwy, a mogą być również trzy, ponieważ umożliwia to odpowiednią akumulację ciepła oraz jego rozprzestrzenianie. W patelniach z wyższej półki możemy spotkać się z tym, że na dnie będzie się znajdował miedziany krążek, który ułatwia przewodzenie wysokiej temperatury… A teraz przyjrzyjmy się temu, kiedy bardziej przydatna będzie patelnia z grubym dnem a kiedy z cienkim…

 

Patelnia z cienkim dnem


Patelnia, która ma cienkie dno najlepiej sprawdzi się w przypadku przyrządzania potraw, które potrzebują stosunkowo krótkiej obróbki cieplnej. Przykładem może być jajecznica, naleśniki czy placki ziemniaczane. Cienkie dno sprawia, że patelnia w bardzo szybkim czasie się nagrzeje, a później równie szybko ulegnie wystudzeniu. Idealna będzie również do podsmażania cebuli, czyli tego, co dość często robimy podczas przyrządzania potraw.

Patelnia z grubym dnem


Jedną z podstawowych zalet grubego dna w patelniach aluminiowych jest to, że bardzo dobrze rozprowadza ono ciepło po całej powierzchni patelni. Ambition patelnie z grubym dnem są wprost idealne do przyrządzania dań, które wymagają dłużej obróbki cieplnej, a zatem do smażenia różnego rodzaju mięs, ryb, duszenia potraw czy grillowania. Grube dno ma to do siebie, że długo się nagrzewa, ale też długo oddaje ciepło. A zatem możemy zdjąć patelnie z kuchenki i pozwolić na to, aby to co się na niej znajduje powoli „dochodziło”. Pamiętajmy, aby nagrzanej patelni nie schładzać zimną wodą, bo w zdecydowanej większości patelnia z grubym dnem musi samoczynnie się wystudzić. I dopiero później możemy ją umyć. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeżeli nie będziemy się do tego stosować i będziemy schładzać patelnię zimną wodą, to możemy doprowadzić do uszkodzenia jej powłoki.

Patelnie z grubym dnem są nieco droższe od tych z cienkim, ale warto zaznaczyć, że są przy tym bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ambition patelnie dostępne są zarówno z grubym, jak i z cienkim dnem więc bez problemu możemy wybrać tę, która bardziej sprawdzi się w naszej kuchni.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *