Patelnia teflonowa a patelnia ceramiczna – która lepsza?

Kiedy kilkadziesiąt lat temu do sklepów trafiły pierwsze patelnie teflonowe, to stały się obiektem pożądania praktycznie każdej pani domu. Ich dużą zaletą było to, że posiadały powłokę, która sprawiała, że podczas smażenia nic nie przywierało do powierzchni patelni. A ponieważ było to bardzo praktyczne, to tym samym patelnie teflonowe w szybkim czasie zyskały na popularności. I w niedługim czasie od debiutu na rynku zaczęły gościć w większości domów… Jednak czasy się zmieniły, technologia odnotowała ogromny postęp i w związku z tym producenci zaczęli wprowadzać do sprzedaży inne, nowocześniejsze rodzaje patelni, między innymi patelnie ceramiczne. Czym one się różnią? Jakie są ich wady, a jakie zalety? Tego można się dowiedzieć z poniższego artykuły. A warto się w niego zagłębić, ponieważ dzięki temu dowiesz się czy nie nadszedł już ten moment, w którym powinniśmy pożegnać się z patelnią teflonową i zamienić ją na nowszy model…

W trosce o zdrowie

Już na wstępie należy przedstawić sedno sprawy, a mianowicie jeżeli nie chcesz narażać się na to, że podczas smażenia niebezpieczne substancje przedostaną się do pożywienia, to pozbądź się patelni teflonowej, która czasy świetności ma już dawno za sobą. Patelnie z powłoką ceramiczną są ekologiczne i w pełni bezpieczne dla zdrowia, dlatego warto w nią zainwestować. Ambition patelnia ceramiczna wytwarzana jest wyłącznie z naturalnych minerałów! Ponadto posiada właściwości nieprzywierające, a jej kolejną wielką zaletą jest to, że możemy na niej smażyć bez użycia tłuszczu. Dzięki temu posiłki stają się jeszcze zdrowsze. Ambition patelnia szybko się nagrzewa, co pozwala zaoszczędzić na energii elektrycznej lub na gazie. Dostępna jest w bogatej wersji kolorystycznej, co sprawia, że ma ona również walory estetyczne. Jednym słowem jeżeli nasze zdrowie i zdrowie naszych najbliższych nie jest nam obojętne, to zaopatrzmy swoją kuchnię w patelnie z powłoką ceramiczną! A teraz przyjrzyjmy się bliżej temu, dlaczego warto zakupić nową patelnię i zaprzestać używania tej z powłoką teflonową…

Relikt przeszłości czyli kilka słów o patelni teflonowej

Patelnia teflonowa w użytkowaniu zachowuje się podobnie do patelni ceramicznej, czyli równomiernie się nagrzewa, nie trzeba używać do smażenia na takiej patelni tłuszczu oraz składniki, które się na niej znajdują nie przywierają do powierzchni patelni. Jednam oprócz tego, w przeciwieństwie do patelni ceramicznej, ta wykonana z teflonu posiada również dużą wadę. Mianowicie do jej produkcji wykorzystywane są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia substancje, które mogą być toksyczne dla ludzkiego organizmu. W związku z tym trzeba bardzo dbać o to, aby nie uszkodzić teflonu, nie zarysować i nie nagrzewać do temperatury przekraczającej 250 stopni Celsjusza, ponieważ wówczas zwiększa się ryzyko, że szkodliwe substancje przenikną do przyrządzanej potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *