Patelnia wok – czym się kierować przy jej wyborze?

Wok to patelnia, która koniecznie musi się znaleźć w domu miłośnika kuchni azjatyckiej. Ale nie tylko… Głęboka patelnia jaką jest wok sprawdza się również podczas przyrządzania tradycyjnych wieloskładnikowych potraw lub takich, które pochodzą z innych zakątków świata niż Azja. Jakie płyną korzyści z posiadania woka i jaki wok wybrać, skoro producenci oferują nam patelnie stalowe, ceramiczne czy żelazne? Postaramy się podpowiedzieć i podkreślić na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego rodzaju naczynia. 

 

Zalety posiadania patelni wok

Patelnię wok chwalą wszyscy ci, którzy są zwolennikami zdrowego odżywiania, ponieważ do smażenia nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu. Ponadto sam czas smażenia jest stosunkowo krótki, ponieważ wszystkie składniki powinniśmy wrzucać na mocno rozgrzaną patelnię. Tym sposobem zachowany cenne witaminy i minerały zawarte w pożywieniu. Unikniemy też przesuszenia, a danie zachowa piękny aromat. 

Patelnia z charakterem

Wok to patelnia, która sama w sobie wygląda dość oryginalnie. Możemy jednak kupić taką, która będzie prawdziwie designerska. Przykładem jest ambition patelnia z linii Presto, której wygląd inspirowany jest naturalnym kamieniem – w środku naczynie przypomina swoją fakturą granit, natomiast na zewnątrz jest czarne i matowe. Nowoczesna technologia odlewanego aluminium przy pomocy której została wykonana ta ambition patelnia sprawia, że na całej jej powierzchni rozkład ciepła jest równomierny. Atutem tej patelni jest też to, że posiada nieprzywierającą powłokę i jest bardzo odporna na ścieranie. Grube dno dostosowane jest do smażenia na kuchenkach indukcyjnych. 

Rodzaje woków

– wok ceramiczny – zyskuje coraz więcej zwolenników, ponieważ jest stosunkowo lekki, gładki, szybko się nagrzewa i łatwo utrzymać go w czystości. Musimy jednak uważać, aby nie uszkodzić powłoki ceramicznej. W tym celu powinniśmy używać akcesoriów plastikowych lub silikonowych, które są delikatne i nie naruszą powłoki.

– wok stalowy – do wybory mamy wok ze stali nierdzewnej, który pięknie będzie się komponowała z kuchnią w kolorze inox oraz chiński wok ze stali węglowej… Stal węglowa lepiej przewodzi ciepło i jest bardziej trwała. Przy wyborze stalowych woków musimy mieć świadomość tego, że będą to dość ciężkie naczynia. 

– wok żeliwny – bardzo odporny na uszkodzenia, dzięki czemu nie musimy się obawiać o to, że jakiekolwiek uderzenie spowoduje odprysk. Dodatkowo żeliwne dno sprawia, że danie nie przywiera do patelni… Do minusów żeliwnego woka można zaliczyć to, że nieco dłużej się rozgrzewa i jest jeszcze cięższy niż wok stalowy.

Pamiętajmy aby wok dobierać do rodzaju kuchenki. Do indukcji najlepiej sprawdzi się patelnia ze stali węglowej. Z kolei jeśli jesteśmy posiadaczami kuchni gazowej lub elektrycznej to warto zakupić pierścień stabilizujący do woka. Innym wyjściem jest kupienie takiego woka, które będzie miał płaskie dno… Wszystko to w trosce o komfort gotowania!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *