Patelnie ceramiczne – wady i zalety

Patelnie ceramiczne mają to do siebie, że są przyjazne zarówno środowisku, jak i naszemu zdrowiu. Dzieję się tak dzięki temu, że powłoka patelni wykonywana jest wyłącznie z naturalnych minerałów oraz gliny, które następnie są wypalane w bardzo wysokich temperaturach – powyżej tysiąca stopni. Dno patelni ceramicznej może być natomiast wykonane z aluminium lub ze stali. Osoby, które dbają o swoje zdrowie oraz o środowisku już dawno stali się posiadaczami patelni ceramicznych, których proces produkcji jest całkowicie ekologiczny. A to zaledwie kilka plusów, których patelnia ceramiczna posiada o wiele więcej…

Patelnie ceramiczne przeznaczone są do wszystkich typów kuchenek: gazowych, indukcyjnych, elektrycznych oraz ceramicznych. Ich powłoka z naturalnych minerałów sprawia, że dania które przyrządzimy na takiej patelni nie stracą cennych witamin ani mikroelementów. Niektóre modele patelni są dodatkowo wyjątkowo energooszczędne. Przykładem jest ambition patelnia ceramiczna z serii Eco Cook, która wyposażona jest w specjalny i bardzo innowacyjny system oszczędzania energii. Co to oznacza? Otóż kiedy patelnia się rozgrzeje, to zostaniemy o tym natychmiast poinformowani za sprawą tego, że kolor patelni przy uchwycie zmieni się z czarnego na kolor zielony. Jest to sygnał, że nie musimy dłużej czekać ze smażeniem czy duszeniem, ponieważ patelnia jest już gotowa do użytku. Ponadto ambition patelnia wyróżnia się designem, ponieważ dostępna jest w szerokiej wersji kolorystycznej, dzięki czemu możemy wybrać taką, która najbardziej nam się podoba, pasuje do wnętrza kuchni i ogólnie spełnia nasze oczekiwania pod względem estetycznym.

Patelnia ceramiczna i jej zalety

Pierwszą i chyba najważniejszą rzeczą jest to, o czym już wspomniano na początku, a mianowicie patelnia ceramiczna nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, takich jak chociażby kwas perfluorooktanowy i dzięki temu jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Powłoka ceramiczna nie wytwarza pod wpływem temperatury żadnych toksyn i nie wchodzi w żadne reakcje z pożywieniem. Smażenie na takiej patelni jest zdrowe również dlatego, że nie musimy używać tłuszczu. Warto dodać, że patelnie ceramiczne rozgrzewają się równomiernie i są bardzo odporne na zarysowania, co jest dość istotne, ponieważ ułatwia czynności związane z myciem. Ale żeby nie było samych superlatyw, to teraz przejdźmy do wad patelni ceramicznych… Choć jest ich bardzo niewiele… 

 

Wady patelni ceramicznych

Tak naprawdę patelniom ceramicznym można przypisać dwie wady. Pierwszą z nich jest to, że nie można ich myć w zmywarkach, które tak powszechnie używamy w naszych kuchniach. Jednak warto podkreślić, że powłoka ceramiczna jest gładka i śliska, co sprawia, że bez problemu myje się ją pod bieżącą wodą… A drugą i zarazem ostatnią wadą jest fakt, że nie można patelni ceramicznych schładzać strumieniem zimnej wody. Tego rodzaju patelnie muszą samoczynnie ulec wystudzeniu. Inaczej możemy je uszkodzić. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *