Przepisy na zdrowe potrawy prosto z patelni

Jeszcze do niedawno smażone potrawy kojarzyły się z niezdrową dietą, której najlepiej unikać. Jednak zmieniło się to przede wszystkim dzięki temu, że w sprzedaży pojawiły się patelnie, na których możemy smażyć bez użycia tłuszczu. W efekcie miłośnicy chociażby frytek mogą bez wyrzutów sumienia delektować się swoim przysmakiem. Tak naprawdę na patelni możemy przyrządzić wiele smacznych i zdrowych potraw. Poniżej znajdują się dwa przykłady tego, co możemy wyczarować mając do dyspozycji patelnię.

Zdrowe frytki


Żeby przyrządzić zdrowe frytki, którymi będzie zajadała się cała rodzina potrzebujemy 1 kg ziemniaków oraz następujących składników do sosu: jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku, łyżka majonezu, sól i pieprz. Przygotowanie: Kroimy ziemniaki na paski i układamy na patelni. Ambition patelnia ceramiczna ma nieprzywierającą powłokę i sprawia, że nie musimy do usmażenia frytek używać tłuszczu. Dzięki temu będą one ładnie zarumienione i chrupiące bez konieczności kąpieli w niezdrowym tłuszczu. Innym sposobem jest wykorzystanie nowoczesnej patelni do piekarnika. Wtedy potrzebna nam będzie ambition patelnia i piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Następnie wkładamy frytki i pieczemy je przez 15 minut, a następnie przez 5 minut na termoobiegu (aby były chrupiące).

Wbrew pozorom ten lubiany smakołyk może być zdrowy! Wystarczy, że zamiast smażyć na głębokim oleju, upieczemy frytki w piekarniku lub usmażymy na patelni aluminiowej z ceramiczną powłoką. Dzięki temu nie będą one kaloryczne, ponieważ nie będą nasączone olejem. A proces pieczenia nie zniszczy witamin zawartych w ziemniaku, które giną podczas smażenia w głębokim oleju.

Kasza z warzywami w roli głównej


Na patelni możemy przygotowywać dania wieloskładnikowe na bazie m.in. kaszy bulgur, kaszy gryczanej czy bardzo zdrowej kaszy jaglanej. Wystarczy, że w odpowiedniej kolejności będziemy podsmażać składniki i dodawać do tego, co znajduje się na patelni. A zatem do dania obiadowego z kaszą w roli głównej potrzebować będziemy: 100 g kaszy, 1 paprykę czerwoną, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 25 g suszonych pomidorów,  natkę pietruszki, świeże chili, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka).
Przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na ambition patelnia, której powłoka sprawi, że cebula się nie przypali. Dodajemy do niej pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i ugotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku.
Kaszę można łączyć z warzywami lub z mięso. Wówczas najpierw podsmażamy na patelni mięso, cebulę, a dopiero w następnej kolejności dodajemy pozostałe składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *