Smażenie na patelni z wykorzystaniem oleju ryżowego

Olej ryżowy nie jest zbyt popularny, pomimo tego, że lista jego walorów jest bardzo długa.

Przede wszystkim za sprawą oryzanolu, izolowanego z otrębów ryżowych, którego nie zawiera żaden inny tłuszcz. Włączenie tego oleju do codziennej diety, pozwala zapobiec wielu chorobom, a także zadbać o ładniejszy wygląd skóry i lepsze samopoczucie. To co ważne to fakt, że nadaje się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i do przyrządzania dań na gorąco… Wystarczy ambition patelnia, olej ryżowy, kilka warzyw, ryż, a przepyszny obiad będzie gotowy w kilka chwil. Ale przyjrzyjmy się bliżej zaletom wspomnianego już oleju ryżowego.

Tajemniczo brzmiąca nazwa oryzanol to nic innego, jak kompleks estrów fitosteroli, kwasu ferulowego i innych związków organicznych. Składnik ten najbardziej doceniany jest
w krajach azjatyckich, gdzie największą popularnością cieszy się olej ryżowy. Jednak ze względu na liczne korzyści, jakie daje regularne spożywanie oryzanolu, zaczyna podbijać również serca Europejczyków.

Zadbaj o zdrowie z ambiton patelnia i olejem ryżowym

Wprowadzenie oleju ryżowego do codziennej diety, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto podkreślić też to, co wynika z badań naukowców, którzy dowodzą, że oryzanol bardzo skutecznie zapobiega wszelkiego rodzaju nowotworom. Jego działanie antyoksydacyjne jest aż 10-krotnie silniejsze od witaminy E. Oprócz tego chroni on przed uszkodzeniami komórki DNA i oczyszcza organizm z wolnych rodników. Szczególnie zalecany jest osobom zmagającym się z cukrzycą, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Pomaga również przy osteoporozie i problemach z nadczynnością tarczycy. Kolejnym pozytywnym skutkiem jego spożywania jest regulacja gospodarki hormonalnej. Doświadczenia pokazują, że u osób, które miały obniżony poziom testosteronu, następuje jego wzrost. Z kolei dla kobiet w okresie menopauzy dobrą wiadomością jest fakt, że łagodzi on jej objawy. Jednym słowem olej ryżowy to składnik, który koniecznie trzeba wprowadzić do swojej diety i na jego bazie przyrządzać pyszne dania. Olej ten nadaje się do obróbki cieplnej. W związku z tym możemy wykorzystywać go do smażenia płytkiego oraz smażenia na głębokim tłuszczu. Na oleju ryżowym usmażymy mięso, frytki, warzywa, naleśniki czy rybę. Oprócz oleju ważne jest również to jakiej patelni używamy. Warto zainwestować w taką, która produkowana jest z zastosowaniem nowoczesnych technologii, dzięki czemu szybko się nagrzewa, czas smażenia jest krótki, a to sprawia, że potrawy są jeszcze zdrowsze. Godną polecenia patelnią jest ambition patelnia…

Dla urody


Jak się okazuje recepta na zatrzymanie pięknego i młodego wyglądu jest prosta. Wystarczy dodawać olej ryżowy do wszelkich dań, sałatek, makaronów czy mięs, a w zamian skóra będzie nawilżona i napięta. Dodatkowym plusem oleju ryżowego jest to, że przyspiesza przemianę materii, co pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę oraz zwiększa poziom endorfin, dzięki czemu poprawia samopoczucie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *