Zdrowe żywienie najmłodszych – dania przyrządzane na patelni

Do prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży niezbędna jest zbilansowana dieta.

Dostarcza ona młodemu organizmowi energii, składników odżywczych, mineralnych i witamin, a także wpływa na sprawność fizyczną oraz odporność. Stąd tak ważne jest to, co serwujemy naszym pociechom do jedzenia. Ograniczenie słodyczy i duża dawka witamin w postaci owoców i warzyw to nie wszystko. Dużą wagę powinno się przykładać również do tego, co ląduje na talerzu dziecka podczas obiadu. Wydaje Ci się, że dania z patelni to nie jest najlepszy pomysł? To jesteś w błędzie! Przyrządzanie posiłku na patelni nie musi wiązać się z dużą ilością tłuszczu i w konsekwencji niezdrową żywnością. Nowoczesne naczynia, takie jak ambition patelnie produkowane są w oparciu o technologie, które zapewniają w pełni zdrowe i wartościowe posiłki. A specjalne powłoki sprawiają, że do smażenia nie trzeba używać tłuszczu… Ponadto grube dno przyczynia się do tego, że sam czas smażenia się wyraźnie skraca.

Swoje nawyki żywieniowe kształtujemy już od najmłodszych lat.

Dlatego warto zadbać o to, aby posiłki podawane dzieciom były wartościowe i zdrowe. Dzięki temu nie tylko przyczynimy się do tego, że będą się lepiej rozwijały i szybciej przyswajały wiedzę, ale także zadbamy o ich przyszłość. Bo prawidłowe żywienie zapobiega otyłości, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie.

Jadłospis na szóstkę

Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, które musi być pełnowartościowe, aby dostarczyło energii na cały dzień. Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z serem i warzywami, jajko czy wielozbożowe musli z mlekiem to idealne menu ucznia. Jeżeli chcemy podać dziecku śniadanie na ciepło, to bardzo trafnym pomysłem będzie pożywna jajecznica z dodatkiem warzyw takich jak pomidor, papryka czy szczypior. Ambition patelnie sprawiają, że przyrządzenie takiego posiłku zajmie nam nie więcej czasu niż zrobienie kanapki. Do szkoły oprócz kanapek, dawajmy dzieciom również jogurt bądź przekąskę w postaci owocu lub batonika zbożowego. A po powrocie zaserwujmy gorący obiad, który powinien dostarczyć nawet 40% energii potrzebnej w ciągu dnia. I tutaj znowu w ruch mogą pójść ambition patelnie, na których nie tylko możemy smażyć, ale również podgrzewać. Najlepiej, aby obiad składał się z zupy i drugiego dania, które obfitować będzie w cenne w okresie rozwoju białko, którego źródłem jest chude mięso, ryby, jaja oraz mleko i jego przetwory. Ponadto na talerzu obowiązkowo powinny znaleźć się warzywa. Na koniec dnia przyrządzajmy dania lekkostrawne – kanapki, sałatki, zupy mleczne. Ważne jest też to, aby dziecko spożywało 5 posiłków w odstępie 2-3 godzin. Ich wartość energetyczna powinna odpowiadać zapotrzebowaniu dziecka, które różni się w zależności od wieku oraz płci – między 7. a 12. r.ż. wynosi 2100-2600 kcal, a między 13. a 16. r.ż. 3000-3300 kcal dla chłopców i 2600-2800 kcal dla dziewcząt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *